Pipeprotection

Application

FiberTec heeft een onder- en een bovenkant. De onderkant is voorzien van een roze/oranje folie en heeft een wat ruwer oppervlak. De bovenkant heeft een transparante topfolie en een gladder oppervlak. Wanneer de onderfolie wordt verwijderd, plakt FiberTec en kan het worden aangebracht. Indien gewenst, kan de topfolie voor of na uitharding worden verwijderd. De bovenkant (met topfolie) van het materiaal zit aan de buitenkant van de rol. Knip of snij de benodigde hoeveelheid FiberTec af, waarbij de rol altijd in de doos blijft hangen. Sluit na gebruik de doos, om uitharding van de rol door invallend daglicht of UV-licht te voorkomen. Snij of knip de benodigde stukken FiberTec op een vlakke tafel of plaat.

Belangrijk!

Wanneer een overlap van Fibertec nodig is, verwijder dan de topfolie voor uitharding. Wanneer gebruik wordt gemaakt van plakstroken, verwijder dan zowel de onder- als de topfolie van de stroken. Tijdens de verwerking kan het nodig zijn, om bepaalde delen wel en andere delen nog niet uit te harden. Stukken waarop later nog verbindingen met FiberTec moeten worden gemaakt, moeten bijvoorbeeld nog niet worden uitgehard. Zorg ervoor dat deze delen zijn afgeplakt met UV-blokkeringstape, zoals bijvoorbeeld alu-tape.

see the video

Material Safety Data Sheet (PDF)
Blue Jetty
Blue Jetty

Veiligheidsoverzicht UV verlichting

Gezien FiberTec een materiaal is dat uithardt onder invloed van UV-licht (UV-A) is het noodzakelijk bij niet voldoende daglicht (zonlicht) extra kunstmatige verlichting toe te passen. FiberTec kent momenteel 3 verschillende vormen van kunstmatige verlichting, waarbij de volgende zaken in acht dienen te worden genomen ten behoeve van het optimale resultaat en de veiligheid.

Algemeen

Bij het gebruik van kunstmatige verlichting dient men er rekening mee te houden dat er verschillende vormen van UV-licht kunnen vrijkomen, te weten: UV-A, UV-B en UV-C licht, afhankelijk van het lamptype. Voor alle UV straling geldt dat het langdurig kijken in de lampen op korte afstand, niet goed is voor de ogen (lasogen) met name UV-C in verband met de hoge lichtintensiteit.

UV- 80 Watt TL verlichting 1500mm

uv80

Dit is een TL balk met relatief weinig vermogen (80 Watt) en dient dan ook redelijk dicht bij het uit te harden materiaal te worden geplaatst. Deze lampen worden in de bruiningswereld (zonnebanken) toegepast en vormen geen gevaar. Er dienen geen speciale voorzorgsmaatregelen te worden genoomen op de werklocatie.

UV- 300 Watt Spot

uv 300

Dit is een UV-lamp met een hoog UV-A vermogen en een extreem lage UV-B en UV-C uitstraling (deze straling is bij afstanden van meer dan 1 meter nihil), de lamp kan worden toegepast op locaties waar men objecten op wat lastige locaties mee kan uitharden. Er dienen geen speciale voorzorgsmaatregelen te worden genomen op de werklocatie.

UV- 400 Watt lamp op statief

uv 400

Dit is een UV-lamp met een zeer hoog UV-A vermogen en wordt eveneens veel toegepast in de bruiningswereld (zonnebanken). Bij deze lamp komen echter wel zeer kleine hoeveelheden UV-B en UV-C licht vrij. Bij de werklokatie dienen voorzorgsmaatregelen te worden genomen in de vorm van afstand tot de lichtbundel. Bij meer dan 4 meter is de intensiteit en het gevaar nihil.

Tools

Als meetgereedschap kunnen een meetlat of een meetlint gebruikt worden. Het meetlat is handig op de snijtafel, het meetlint is makkelijk om bijvoorbeeld omtrekken op te meten. Stanleymessen worden gebruikt om op de snijtafel te snijden, ook hiervoor geldt dat deze iedere keer goed schoongemaakt dienen te worden. De doorzichtige tape is uitstekend te gebruiken voor het egaliseren van naden en oppervlakten.

Fibertec tools